Ledstrip kopen? Bij NN Light bent u aan het juiste adres. We sommen even op waar u op moet letten en geven advies over het installeren.

Waarom ledverlichting kopen?

Ledverlichting is in de verlichtingswereld niet meer weg te denken. Daar zijn ook goede redenen voor:
 • Het haalt een uitstekend lichtrendement.
 • Het verbruik ligt veel lager dan alternatieve lichtbronnen.
 • Het heeft een langere levensduur.

Elke dag vinden er meer en meer lampen hun evenbeeld terug in de ledwereld. Dankzij de compactheid van de ledtechnologie zijn er ook producten ontstaan die voordien niet mogelijk waren. Een goed voorbeeld daarvan is ledstrip.

Wat is een ledstrip?

U kent het ondertussen waarschijnlijk wel: een wit lint, met daarop verschillende ledlichtjes verwerkt. U kan ze onder kasten, plafonds, balken, … hangen om wat extra verlichting, al dan niet met een kleurtje, te hebben. De strips zorgen voor extra sfeerelement in uw interieur

Ledstrips zijn een betaalbare manier om gemakkelijk extra sfeer in huis te creëren.

U wilt zo een ledstrip kopen, en daarna zelf aan de slag om deze te plaatsen? Hieronder vindt u alle info terug.


De juiste ledstrip kopen voor uw project

Welke ledstrip kopen, hangt af van uw doeleinden en persoonlijke voorkeur. De eerste vragen die u zichzelf kan stellen zijn:
 • Dient mijn ledstrip als hoofd- of sfeerverlichting?
 • Welke kleur moet mijn ledstrip zijn?
 • In wat voor ruimte komt mijn ledstrip te hangen?
 • Hangt de ledstrip in een droge of vochtige omgeving?

Kleur uw dag met ledstrips

Een ledstrip kopen kan in wit of diverse kleuren. In het witte gamma zijn er aantal verschillende opties:

 • Warm wit (2700K)
 • Daglicht (4000K)
 • Koud wit (6000K)


Of koopt u liever de 3 witvarianten in één strip? Kan! Of zoekt u een vaste kleur, of wilt u toch kunnen kiezen tussen alle kleuren van de regenboog? Voor iedereen is er wel wat wils. Maar ook hier is het belangrijk dat u eerst nadenkt waarvoor de ledverlichting zal gaan dienen. Ruimtes waar gewerkt moet worden, zoals in een keuken of bureau, worden goed verlicht door de natuurlijke kleuren van een ledstrip met daglicht (4000K).

Gaat het eerder om een lichtaccentje voor ’s avonds in de achtergrond? Een warmwitte ledstrip of een ledstrip met RGB-mogelijkheden zijn hier de betere keuze.

Hoe ledstrips aansluiten?

Naast de ledstrip kopen zelf, moet u nog 2 andere items voorzien om de installatie af te ronden.

Benodigdheid 1: de transformator

Ledstrips werken op een laagspanning van 12 volt of 24 volt. Welke spanning nodig is, is afhankelijk van de lengte van de strip. Lengtes tot 5 doorlopende meter kunnen perfect werken op 12 volt, zonder lichtverlies. Ledstrips van 24 volt werken probleemloos tot 10 doorlopende meter.

Om deze spanning om te vormen wordt er gewerkt met een transformator. De nodige transformator wordt berekend door de lengte en de sterkte van de ledstrip. De formule om deze te berekenen is doorgaans:

Nodige transformator = wattage per meter x totale lengte.

Hierbij wordt ook nog een speling van 10% gerekend, zodat de transformator zeker niet overbelast raakt.

De transformator wordt tussen het stroompunt en de ledstrip bevestigd. De afstand hiertussen mag tot 15 meter bedragen. Transformatoren mogen perfect in een vals plafond, elektriciteitskast of buiten weggewerkt worden. Wanneer er met een dimmer gewerkt wordt, is er wel een dimbare transformator vereist. Het is ook mogelijk om de ledstrips te dimmen via een afstandsbediening.

Benodigdheid 2: het profiel

Een ledstripprofiel werkt als koeling en afwerking in één. Voor een eenvoudige montage zijn de achterkanten van ledstrips voorzien van een laagje kleefband. Zo kunnen ze rechtstreeks op een aluminiumprofiel gekleefd worden. Dit is nodig om een goede warmteafvoer te garanderen. Ondergronden zoals hout of plastiek geleiden namelijk geen hitte. Metalen materialen doen dat wel.De ideale ondergrond voor ledstrips zijn metalen materialen. Deze zorgen voor een goede warmteafvoer.

Profielen bestaan, net zoals ledstrips, in verschillende vormen en maten. Elk met hun eigen voordelen. De keuze van het profiel bepaalt ook het uitzicht van de ledstrip wanneer deze niet brandt.

Onder kasten wordt er meestal gewerkt met een plat profiel, terwijl in de hoeken de voorkeur eerder uitgaat naar een hoekprofiel. Bij installaties die gependeld worden, kan er eventueel gekeken worden naar zwaardere, bredere of smallere, strakke profielen.

Covers voor profielen

Voor alle profielen zijn er ook matte covers beschikbaar, zodat de ledstrip niet zichtbaar is wanneer deze uit staat. Voor sommige profielen zijn transparante covers ook beschikbaar. Dit kan handig zijn voor plaatsen waar u de ledstrip niet ziet, of wanneer u juist extra veel licht wilt doorlaten.

Elk profiel heeft ook zijn eigen reeks van montageclips en eindstukken. Zo is een nette afwerking gegarandeerd. De profielen kunnen bevestigd worden door montageclips, maar u kunt ze ook vastlijmen of met een speciale dubbelzijdige tape bevestigen.

Optioneel: een afstandsbediening

Ledstrips met één vaste kleur kunnen bediend worden met een eenvoudige schakelaar. Heeft u echter gekozen voor een ledverlichting die van kleur veranderen kan? Dan zal er altijd met altijd met een afstandsbediening gewerkt moeten worden. Hiermee kun je de verlichting dan ook gezellig dimmen. 

Bediening van verschillende zones

De afstandsbediening maakt verbinding met een ontvanger die tussen de transformator en de ledstrip aangesloten wordt. Elk circuit dat voorzien is van een eigen ontvanger kan bovendien ook als individuele zone worden bediend.

Elke afstandsbediening is voorzien om minstens vier individuele zones te kunnen bedienen. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld alle strips in de woonkamer op zone 1 staan. De strips van de keuken kunnen dan op zone 2 ingesteld wordenVerschillende verlichtingstoestellen bedienen met één afstandsbediening is een handige meerwaarde.

Er is een groot gamma aan lampen die compatibel zijn met diezelfde afstandsbediening. Daardoor bedient u gemakkelijk lampen en ledstrips vanuit één toestel.

Toch liever een wandbediening? Deze zijn ook beschikbaar en werken op batterijen. Hierdoor hoeft u ook geen extra bekabeling te voorzien. De bedieningen zijn ook voorzien om meerdere zones te kunnen bedienen, en kunnen perfect samen met andere wandbedieningen of afstandsbedieningen op een ontvanger worden geprogrammeerd.

Als er maar één enkele zone bediend moet worden, kan er ook met een wandbediening met kabelaansluiting gewerkt worden.

NN Light: uw specialist in ledverlichting!

Wanneer u overweegt om ledstrip te kopen en plaatsen, raden we toch zeker aan om eens langs te komen. Uw ledstrip kopen bij NN Light heeft talloze voordelen:

 • Als rechtstreekse importeur kunnen we de prijzen laag en de kwaliteit hoog houden.
 • Onze adviseurs zijn experts, en niet alleen verkopers.
 • Ledstrips zijn op maat verkrijgbaar. Zo betaalt u alleen voor wat u nodig hebt.
 • Alle ledstrips zijn uit eigen stock leverbaar.
 • We hebben een eigen plaatsingsdienst met garantie op producten en plaatsing.

Nog vragen? Laat het ons weten via het contactformulier of kom langs in onze verlichtingswinkel in Aartselaar.

Blijf op de hoogte!

Schrijf u in op de nieuwsbrief en u ontvangt alle onze tips & promoties rechtstreeks in uw inbox