U wil energiezuinige verlichting kopen maar twijfelt tussen LED- en spaarlampen? Wij zetten de 6 belangrijkste verschillen op een rijtje.

1. LED-lampen bevatten geen schadelijke stoffen
Binnenin spaarlampen zit een gas (met kwik) verwerkt. Dit gas wordt gebruikt om licht op te wekken. LED-lampen maken, in tegenstelling tot spaarlampen, geen gebruik van dit soort gas om licht op te wekken. Wel van een halfgeleider. Zo zijn LED-lampen minder schadelijk voor het milieu dan spaarlampen. Het kwik dat aanwezig is in spaarlampen kan schadelijk zijn voor uw gezondheid én het milieu.

2. LED-lampen geven geen UV-straling
De stroom die bij spaarlampen door het gas loopt, zorgt ervoor dat er UV-straling vrijkomt. Die straling wordt op haar beurt door een fluorescerende laag binnenin de lamp omgezet in licht. UV-straling is - in kleine hoeveelheden - niet schadelijk voor mensen, maar wel voor de omgeving. Schilderijen kunnen uitdrogen of verkleuren door spaarlampverlichting. Daarom worden spaar- en TL-lampen vermeden in musea.

3. LED-lampen werken beter bij koude temperaturen
Spaarlampen zijn gevoelig voor temperatuurverschillen en werken minder goed in koele ruimtes. De ideale temperatuur voor een spaarlamp ligt rond kamertemperatuur. LED-lampen zijn echter minder gevoelig voor koude temperaturen.

4. LED-verlichten schijnen onmiddellijk op volle kracht
Spaarlampen hebben meestal wat tijd nodig om tot hun volledige lichtopbrengst te komen. Het duurt vaak een halve tot wel een volle minuut voordat ze op volle kracht schijnen. Meestal heeft dit te maken met de temperatuur van de ruimte. LED-lampen daarentegen bereiken meteen 100% van hun vermogen, ongeacht de temperatuur van de omgeving.

5. LED-lampen hebben minder last van schakelen
Spaarlampen slijten van veelvuldig aan- en uitzetten. Daardoor wordt hun levensduur beperkt. LED-lampen hebben veel minder last van de gevolgen van veel schakelen.

6. LED-lampen hebben een langere levensduur
LED-lampen hebben een lange levensduur. Deze kan makkelijk oplopen tot 100.000 branduren (tot 45.000 voor de binnenverlichtingstoepassingen). (Eco)halogeenlampen hebben maar een levensduur van 2000 uren.

Spaarlamp? LED it go! De aankoop van LED-verlichting verdient u dubbel en dik terug.

Er is tegenwoordig LED-verlichting voor elke toepassing of voor elke ruimte. Of het nu gaat om spotjes, bureaulampen, sfeerverlichting, buitenverlichting, wandlamp. Noem maar op: voor elke toepassing is er een LED-lamp. De keuze is dus snel gemaakt.

Kom langs in de winkel of contacteer ons voor gepersonaliseerd advies.

Blijf op de hoogte!

Schrijf u in op de nieuwsbrief en u ontvangt alle onze tips & promoties rechtstreeks in uw inbox